Waar ben je naar opzoek?

Dit gevaarlijke spel komt steeds dichterbij!

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Dit gevaarlijke spel komt steeds dichterbij!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Blue Whale Challenge. Een ‘spel’ dat rondgaat op social media, waarbij tieners worden aangespoord om de meeste lugubere dingen te doen, en uiteindelijk zelfs zelfmoord te plegen. Dit fenomeen lijkt steeds dichterbij Nederland te komen.

Roep nu niet meteen: HOAX! Want ja, vaak zijn dit soort verhalen enorm opgeblazen en blijkt nog niet eens de helft ervan waar te zijn. Maar toch, de verhalen ontstaan nooit zomaar, denk ik altijd. In elk verhaal zit een kern van waarheid. Dus bedenk bij wat je nu gaat lezen dat ik ook niet zeker weet of het allemaal klopt, maar dat ik het schrijf om je te informeren en je mogelijk te waarschuwen.

Lees ook: Hoax of niet: dit verhaal is gruwelijk en levensgevaarlijk

Blue Whale Challenge

De challenge is ontstaan in Rusland en richt zich vooral op tieners. Zij worden via social media benaderd, of komen zelf op een bepaalde pagina. Van bepaalde ‘mentoren’ krijgen zij 50 opdrachten die ze uit moeten voeren. Dit begint onschuldig, bijvoorbeeld met het kijken van een horrorfilm. Maar de opdrachten gaan steeds verder, zo wordt aangezet tot zelfverminking. Van elke opdracht moet een foto geplaatst worden op social media. Als alle opdrachten worden uitgevoerd, kan je de challenge ‘winnen’ door zelfmoord te plegen.

Hoeveel slachtoffers deze challenge al ge-eist heeft, is niet met zekerheid te zeggen. Eerdere berichten dat in Rusland, waar de challenge is ontstaan, al honderden tieners zelfmoord gepleegd zouden hebben, bleken niet te kloppen. Maar al is er maar één iemand die dankzij deze challenge zelfmoord heeft gepleegd, dan lijkt me dat al erg genoeg.

Lees ook: Door deze social media challenge belandt je kind in het ziekenhuis

Steeds dichterbij

Nu is Rusland natuurlijk een eind weg, maar de challenge lijkt dichterbij te komen. Nu verschijnen er namelijk ook berichten dat er steeds meer tieners in België aan de challenge meedoen. Het federaal parket, onderdeel van het Belgische Openbaar Ministerie, heeft al 18 dossiers over jongeren die meedoen of mee wilden doen. En de stap van België naar Nederland is natuurlijk niet zo heel groot.

Child Focus, een Belgische stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, waarschuwt ouders voor de challenge. Volgens de stichting zijn vooral jongeren die niet goed in hun vel zitten vatbaar voor deze challenge. Zij geven tips aan ouders die denken dat hun kind in contact is gekomen met de Blue Whale Challenge, of een andere gevaarlijke challenge. Het belangrijkste advies: praat met jongeren. Toon interesse in hun leefwereld en in wat ze online doen. Leg hen ook het gevaar van dit soort challenges uit, maar zonder in paniek te raken.

Klinkt allemaal als een open deur natuurlijk, maar ik denk dat het makkelijk vergeten wordt. Jongeren die niet goed in hun vel zitten zijn vatbaar voor een heleboel nare dingen, zeker als ze het idee krijgen niet begrepen te worden of niet gehoord. Daarnaast is het nog meer weer eens een goede waarschuwing dat internet niet zo’n veilige plek is voor kinderen om alleen op ontdekkingsreis te gaan. Toch maar weer een oogje in het zeil houden dus.

Bron: Nieuwsblad

Bron beeld: Pixabay

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen