Lang leve de gastouder! Ik had niet zonder gekund <3

Dit. Is. Een. Ode. Een ode aan de gastouder. De moeder. Vaak al met een eigen gezin. Met liefde teveel om te geven. Aan de kinderen van anderen. Die vol geduld hun snotneuzen schoon boent. Die weet hoe belangrijk de structuur is voor jouw kindje. Die graag net als jij het beste wil voor jouw lieve, kleine schat.

Voor wie jouw kindje vaak een onderdeel wordt van het eigen gezin. Die kinderen van anderen ziet opgroeien tot eigenwijze kleuters. Die net zo trots als jij zijn, wanneer je kind de volgende mijlpaal behaalt. Die met je meeleeft, en je kleine. Die er is. En je ondersteunt in een klein stukje opvoeding. Netjes dankjewel zeggen en alsjeblieft. Hoe waardevol. Lief leren spelen met anderen, of gewoon even apart tijd neemt om te leren kleuren, tekenen, knippen en plakken.

Lees ook: 10x Waarom ik de kinderopvang straks ga missen

Hechte constructie

Lang leve de gastouder. Die vaak een aparte slaapkamer kan bieden om op te slapen voor jouw baby. Jouw kindje die nog twee slaapjes nodig heeft. Natuurlijk op de tijdstippen dat jij dat wilt, want daar maak je afspraken over. Je hoeft niet mee in een schema van een crèche. Het hoeft niet op een grote slaapzaal. Het kan gewoon binnen de hechte constructie van een gezin. Leerzaam, want ook eenlingen leren zo hoe het is om op te groeien met broertjes en zusjes. Zo mooi.

NOPE. Niets voor mij!

Tegelijkertijd krijgen ze niet al die drukte mee die je kunt hebben op een kinderopvang. Misschien heb jij er juist wel hele goede ervaringen mee: een KDV of een crèche. Wat mij persoonlijk betreft, ik moest er niet aan denken om mijn baby achter te laten op een groep, met meer kindjes. Daarin werd ik bij tijd en wijle bevestigd door verhalen om mij heen: van bijt-incidenten door oudere kindjes, tot volle luiers, waarin de kindjes weer mee naar huis gingen. NOPE. Niets voor mij. Lang leve de gastouder! Die ook nog eens een geweldige steun bleek bij de zindelijkheidstraining!

Lees ook: Peuters op de crèche ervaren meer stress

Overzichtelijk

Zoals elke moeder vond ik het überhaupt al heel lastig om onze dochter (ons eerste kindje) achter te laten, als ik moest werken. Dat deed ik dan toch veel liever bij een gastouder, die het klappen van de zweep kent. Die door de wol geverfd is, en weet van de 3xR (Rust, Reinheid, Regelmaat). Die tegelijkertijd een prachtige tuin biedt om te spelen, en lieve vriendjes om samen mee op te groeien. Die graag gezellige uitjes onderneemt met de kids. Gewoon een klein groepje. Overzichtelijk en zonder stress. Mijn dochter hield er een boezemvriendje aan over… met wie ze vanaf jongs af aan opgroeide tot de kleuterleeftijd.

Lang leve de gastouder

Lieve gastouder. Je bent geweldig. Jij zou er desnoods voor onze meisje zijn, als ik zou moeten bevallen van zoonlief. Dat vind ik bijzonder. Want welke kinderopvang biedt dat nou? Ook het meeleven. Of gewoon bijvoorbeeld lieve berichtjes die ik ontving na mijn vorige blog over de slaapproblemen van onze peuter. Als ik eens zou willen bijslapen, mocht ik hem wel brengen. Kijk geweldig toch. Dat is dé gastouder. Lang leve de gastouder.

Bedankt!

Daarom wil ik je ook zo even rechtstreeks bedanken! Omdat je een dikke pluim verdient. Wat vindt zoonlief het gezellig bij je. Je merkt het, omdat hij veel zin heeft om naar je toe te gaan. Wat vond dochterlief het ook geweldig. Dat merk je doordat ze af en toe nog steeds vraagt of ze nog eens bij je mag spelen. De tijd vliegt. Toch lijkt het als de dag van gisteren dat ik met mijn hoogzwangere buik aanschoof. Puur om even kennis te maken. Kijken of het klikte. Dat deed het. En dat doet het nu al meer dan vijf jaar…

Lees ook: Alle peuters krijgen straks twee dagdelen per week kinderopvang aangeboden

Peuterspeelzaal

Zoonlief gaat vanaf volgende week naast de gastouder ook nog naar de peuterspeelzaal, waar hij ook veel dingen zal leren, voordat hij over twee jaar naar de basisschool gaat. Zo hebben we het beste van twee werelden. De gastouder als vervangend gezin, en de peuterspeelzaal om een beetje het basisschool ritme mee te krijgen, te leren (samenspelen) en vooral plezier te hebben.

Ook financieel voordelig

Mocht je dus op een punt staan dat je twijfelt? Volg vooral je hart. En kijk daarbij naar: voel ik mij er goed bij? Ja of nee? Kan ik mijn kindje hier met een gerust hart achterlaten of niet? Een gastouder zal heus wel nadelen hebben, maar eerlijk is eerlijk. Ik zie alleen maar de voordelen. Ook financieel is het gewoon beter.
Qua uurtarief kan het soms net wat hoger uitvallen, omdat er meestal nog een gastouderbureau bij betrokken is, maar dat haal je ruimschoots in. Onder andere doordat je niet hoeft door te betalen in de vakanties. Je betaalt niet voor wat je niet afneemt. Vaak is er ook voor ziekdagen wat geregeld. Bijvoorbeeld: eerste dag wel betalen, maar een daaropvolgende dagen al niet meer. Al met al dus onderaan de streep: voordeel, voordeel, voordeel. Ik zeg: Lang leve de gastouder!

Draag jij gastouders ook een warm hart toe? Teken dan deze petitie. Door een verkeerde rechtsspraak worden gastouders uitgesloten van het ondernemerschap. Dat heeft veel nadelen, en kan sommige gastouders zelfs de kop kosten. Al 1500 mensen tekenden de petitie: van bezorgde ouders tot gastouders zelf. Jij ook?

Bron beeld: Pixabay

Sjoukje Dijkstra

Nuchter, sociaal, christelijk bewogen. Zomaar een paar woorden die op mij van toepassing zijn. Na 4 zwangerschappen mama van 2. Genietend van het leven. Genietend van mijn gezin. Hoewel, soms ook even niet... ;) Timmert hard aan de weg als freelance tekstschrijver, journalist en social media specialist.

7 reacties
  1. Mooi dat er aandacht is voor het prachtige werk van een gastouder. Daar sta ik helemaal achter. Hoe je verder beschrijft hoe het voor jou is, is echt jouw mening, die deel ik niet…ben zelf een paar jr GO geweest en had ook met bijtende peuter te maken of met z’n 4en op 1 kamer. Ook vind niet elke moeder het wegbrengen van haar kindje moeilijk. Ik was er aan toe en had direct een fijn gevoel bij het kdv waar m’n 3 dochters heen gaan/zijn gegaan.

    Ik hoop dat de petitie massaal getekend wordt!

  2. Mijn dochter gaat zelf ook naar een super gastouder, wij hadden daar geen keus in, met onze onmogelijke werktijden en zijn heel blij met haar!!
    Toch vind ik het jammer dat je zo negatief bent over kinderopvang. Neem eens een kijkje zou ik zeggen.
    Baby’s gaan niet mee in het ritme van de groep, die houden hun eigen ritme aan. Veel kinderopvang locaties hebben meerdere slaapkamers en niet alleen maar grote zalen. Op een kinderopvang is rust, reinheid en regelmaat ook heel erg belangrijk en een bijtincident, sorry, maar dat kan zelfs in de speeltuin gebeuren.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.