5 tips inrichting kleine babykamer

De huizenmarkt is weer in beweging maar er zijn nog genoeg mensen die zouden willen maar toch niet kunnen verhuizen. Als het gezin wordt uitgebreid kan er te kort aan (woon) ruimte ontstaan. Maar geen zorgen, voor elke ruimte is er een oplossing te vinden.

Vijf professionele binnenhuisarchitecten en interieurstylisten geven hun tips voor het inrichten van kleine ruimtes voor (aanstaande) ouders. En als je geen kleine ruimte hebt, maar wel op zoek bent naar inspiratie of tips voor jouw baby- of kinderkamer, lees dan ook verder of kijk hier.

Waar past de baby nog?

Je woont samen in een appartement. Misschien huren jullie het of hebben jullie het gekocht. Een slaapkamer en een woonkamer. Wat heb je nog meer nodig? Met zijn tweeën was het prima maar nu er een kleine op komst is wordt het krap. Daar kom je achter al tje naar een babyspeciaalzaak gaat en je meubeltjes gaat kijken. Dat past niet!

Tip 1 van Esther Canisius

Je baby moet altijd een eigen bed hebben. Of het een co-slaper, een (hang)wiegje of een ledikant is, maakt niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat het veilig is.

inrichten kleine babykamer
concept: Daniëlle van Herk, uitwerking: Karolina

Tip 2 van Daniëlle van Herk

Maak ruimte in de ouderslaapkamer voor een ledikantje. De verzorging van de baby kan in dit geval ook op de eettafel in de woonkamer met een verschoningsmatje. Kijk ondertussen uit naar een woonruimte met een extra slaapkamer. Als de baby ouder wordt, heeft de baby een eigen ruimte nodig. Of ga als ouder(s) slapen in de woonkamer en schaf een bedbank aan.

Tip 3 van Eline Hehenkamp DNA-styling

Je hoeft niet de hele babyuitzet kwijt te kunnen in de ruimte waar de baby slaapt. Maak gebruik van bestaande meubels en geef ze een dubbele functie. Rompertjes en lakentjes kunnen ook prima in je eigen kledingkast opgeborgen worden. Pinterest is ook een ideaal medium om inspiratie op te doen.

Tip 4 van Merel Vriend All-in living

Als je weinig kamers hebt maar ze wel groot zijn, kun je met roomdividers werken. Een roomdivider is een element dat je ergens tussen plaatst en die je ruimte in tweeën verdeelt. Het kan bijvoorbeeld een gordijn, kamerscherm op poten of een gipswandje zijn. Er zijn verschillende gradaties van hoe ‘vast’ het is. Als je in een huurhuis woont kijk dan ook gelijk hoe je de roomdivider later (makkelijk) weg kan halen als je weer gaat verhuizen.

5 tips inrichten kleine babykamer
concept: Daniëlle van Herk, uitwerking Karolina

Tip 5 van Irene Spooren ISIS-design

Maak gebruik van slimme oplossingen! Een roomdivider die ook meteen als opbergruimte kan dienen. Bijvoorbeeld de Expedit-kast van Ikea. Of koop een babyhangmat en hang, met behulp van een schommelhaak in het plafond, de baby gezellig naast je bed. Een opklapbare commode kan ook een oplossing zijn. Zo’n commode kan zelfs in de badkamer gemonteerd worden.

Nog meer tips!

Als jullie gezin verder groeit, maar jullie huis of appartement kan niet meegroeien, kun je natuurlijk meerdere kinderen op één kamer plaatsen. Dit is natuurlijk geen ideale oplossing, want naarmate de tijd verstrijkt kan het leeftijdsverschil, het karakter of de interesses van de kinderen te erg verschillen wat voor veel onrust in huis kan zorgen. Maar voor het zover is zijn jullie mogelijk al verhuisd.

Eline Hehenkamp, DNA-styling

Maak twee hoekjes met dezelfde basis en geef elke hoek een eigen sfeer met behulp van kleuraccenten. Probeer kleuren te gebruiken die goed bij elkaar passen en niet te contrasterend zijn. Bij een stapelbed kun je bijvoorbeeld in de hoogte met twee kleuren op de muur werken.

Esther Canisius, esthercanisius.nl

Breng een vorm van scheiding aan. Verdeel de ruimte in tweeën door bijvoorbeeld een garderobekast dwars door de kamer te zetten of gebruik een (paneel) gordijn dat je open en dicht kan doen. Zo hoeven de kinderen niet alles met elkaar te delen.

 

2 kinderen op een kamer
concept: Daniëlle van Herk, uitwerking: Karolina

Merel Vriend, All-in living

Baby’s en hele kleine kinderen moeten elke hun eigen bedje hebben. Later biedt een stapelbed ook een oplossing. Stapelbedden heb je in allerlei soorten en maten, van hele simpele tot bijvoorbeeld gekruist door elkaar.

Irene Spooren, ISIS-design

Er zijn diverse leuke oplossingen te bedenken met hoogslapers en stapelbedden waarbij je een thema bedenkt dat je uitwerkt door materialen te gebruiken als bijvoorbeeld steigerhout of waarbij je met verschillende kleuren werkt.

Daniëlle van Herk, Styl Compagnie

Laat ieder kind – dat oud genoeg is – meedenken over de aankleding van zijn hoek bij bijvoorbeeld de keuze van het behang, een kleur of de accessoires.

Heb je een kleine ruimte omgetoverd tot een baby- of kinderkamer? Laat ons weten hoe jij het hebt opgelost! 

Bron beeld: Pixabay

Deze blog is geschreven door Karolina Orlinska. 

van de redactie

Deze blogs zijn geschreven door een gastblogger of deskundige die hun kennis of ervaring willen delen met Love2BeMama.

5 reacties
  1. Handige tips! Onze zoon is bijna 1,5 jaar als ons tweede kindje wordt geboren. Samen zullen zij een kamer delen. Eerst gaat de kleine bij ons op de kamer. Wij hopen binnen 2 jaar verhuisd te zijn naar een grote ruimte, ieder een eigen kamer en vooral een tuin!

  2. Goede ideeen. Mijn 2 zoontje word binnenkort geboren en zei moeten straks ook samen op 1 kamer. Ik denk dat ik ook een scheiding in het kamertje ga maken zodat ze toch een soort van eigen kamertje hebben. Milan de oudste is helemaal weg van cars. Dus we hebben laatst een mooi kinderbed voor hem gekocht. Hij is er helemaal blij mee. Nu nog een goede match vinden tussen de peuter en baby kamer. Maar komt vast goed.

  3. Wij hebben een stapelbed op onze slaapkamer staan. Een standaard houten stapelbed van ikea omgetoverd tot een prinsessenkasteel. Lekker roze!! Met raampjes erin. Erg leuk. Bovenin slaapt onze dochter van 4 en onderin hebben wij de lattenbodem er gedeeltelijk uitgelaten en daar staat het ledikant in van onze dochter van 10 maanden oud. De trapkast van ikea dient als opbergruimte voor beddengoed van de meiden en voor luiers en billendoekjes voorraad etc. Tegelijkertijd functioneert deze opbergkast als veiligere trap naar het bovenste bed. Verder ons bed, commode, kledingkast… We hebben wel nog een kamer, dat is de speelkamer van de meiden. We vinden het ook wel gezellig zo. Goede slapende kinderen helpt ook moet ik zeggen. De jongste sliep bij 3 weken al door. Geen nachtflesje meer nodig en over het algemeen wordt ze bijna niet wakker tussen de laatste en eerste fles, maar wordt ze wakker, dan slaapt de oudste er meestal doorheen. ik ben helemaal fan van slapen met je kinderen op 1 kamer.

  4. Super blogpost! Wij hebben nu de luxe dat we van onze zolder 2 extra slaapkamers hebben gemaakt waardoor ze elk hun eigen slaapkamer hebben. Ik kan me wel inbeelden dat het moeilijk is om voor elk kind een kamer apart te regelen. Stapelbedden zijn altijd een leuke oplossing, je hebt vaak van die leuke stapelbedden met tekenfilmfiguren 🙂

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.