Waar ben je naar opzoek?

Voorbehoedmiddel voor vrouwen: de Nuvaring

3 minuten lezen Josanne

Op 4 februari 2003 introduceerde Organon een nieuw voorbehoedmiddel in Nederland: de Nuvaring. De fabrikant van de pil had een oplossing gevonden voor het dagelijkse gestoei met pillen, schema’s, vergeten pillen en verminderde werking door overgeven, diarree of antibiotica. Een ring die je als vrouw inbrengt in de vagina -zoals een tampon- en waar je dan drie weken lang niet meer aan hoeft te denken.

De Nuvaring is precies wat de naam doet vermoeden: een ring van kunststof. De ring is ongeveer 5,5 cm groot; het materiaal ongeveer 4 mm dik en de ring is heel flexibel. De ring bevat de hormonen ethinylestradiol en etonogestrel, in een iets hogere hoeveelheid dan in een strip van de pil zit. Lang niet alle stof in de Nuvaring wordt afgegeven en doordat er een overmaat van beide stoffen aanwezig is, kan de ring gedurende meerdere weken een constante afgifte hebben.

Lees ook: Nuvaring als anticonceptie

De ring wordt vaginaal ingebracht en blijft dan drie weken zitten. Elke 24 uur kan de ring 3 uur verwijderd worden zonder dat de werking vermindert. Na deze drie weken wordt de ring verwijderd en volgt er een ringvrije week; de stopweek, net als bij de pil. De ring kan weggegooid worden bij het huishoudelijke afval. In de stopweek vindt de menstruatie plaats, die over het algemeen korter en minder hevig is dan zonder gebruik van hormonale anticonceptie. Na deze stopweek wordt een nieuwe ring ingebracht. Het is -net als bij de pil- mogelijk je menstruatie uit te stellen, te vervroegen of over te slaan als je de Nuvaring gebruikt. Ook wat de bijwerkingen betreft is de Nuvaring vergelijkbaar met de pil. Soms komen lokale bijwerkingen voor (in de vagina).

Over het algemeen voelt een gebruikster van de Nuvaring deze niet zitten. Het ongemerkt verliezen van de ring kán voorkomen, maar dit gebeurt maar zelden. De mogelijkheid bestaat dat vrouwen, of hun partners, de ring voelen tijdens de gemeenschap, maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Uiteindelijk is het mogelijk om de ring elke 24 uur 3 uur te verwijderen. Het inbrengen van de ring werkt ongeveer hetzelfde als het inbrengen van een tampon. Voor de werking maakt het niet uit waar of hoe diep de ring precies zit. Het verwijderen van de ring is net zo makkelijk; een vinger door de ring steken en voorzichtig trekken.

Het is wel belangrijk om de ring steeds rond hetzelfde tijdstip in te brengen en te verwijderen. Stel dat je de ring op donderdagavond om 10 uur inbrengt, dan moet je de ring drie weken later ook weer op donderdagavond om 10 uur verwijderen. Na de stopweek moet je een nieuwe ring weer op donderdagavond om 10 uur inbrengen (of iets eerder, maar nooit later!). Om ervoor te zorgen dat je de ring niet vergeet te verwijderen of in te brengen, zitten er bij de bijsluiter stickers die je in je agenda kunt plakken op de dagen dat de ring ingebracht of verwijderd moet worden.

Lees ook: Anticonceptie: De Mirenaspiraal

Je kunt je ook aanmelden op de site van Nuvaring. Je krijgt dan een dag voordat je de ring moet inbrengen of verwijderen een smsje of een e-mail om je daarvoor te waarschuwen. Op de dag zelf krijg je ongeveer een uur van te voren de waarschuwing. Vanwege de beperkte houdbaarheid van de ringen krijg je een voorraad voor 3 maanden mee, hooguit voor 6 maanden. Als het tijd is om een nieuwe voorraad ringen op te halen bij de apotheek, word je ook weer gewaarschuwd via sms of mail.

De Nuvaring is een volwaardig alternatief voor de pil, al lijkt het een ondergeschoven kindje te zijn in de anticonceptie. Als je er meer informatie over wilt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij kan dan samen met jou bekijken of de Nuvaring voor jou een goede manier van anticonceptie kan zijn.

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen