Waar ben je naar opzoek?

11-jarig jongetje uit Eritrea verdronken tijdens eerste zwemles

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
11-jarig jongetje uit Eritrea verdronken tijdens eerste zwemles

Het is de nachtmerrie van elke ouders: je kind verdrinkt! Daarom kunnen ze niet snel genoeg leren zwemmen. In Nederland is er de mogelijkheid om alle kinderen naar zwemles te sturen. Wanneer vluchtelingen naar Nederland komen is dit wel een probleem. Ze kennen de gevaren van het water niet en ook de zwembaden zijn er niet op ingespeeld.

Geen zwemdiploma

Vluchtelingen die naar Nederland komen kunnen vaak niet zwemmen. Volgens het CBS verdrinken buitenlandse kinderen vaker dan Nederlandse kinderen. Dat komt omdat ze ‘de noodzaak om te leren zwemmen niet ervaren’. Uit nieuwsberichten over verdronken buitenlandse kinderen van de afgelopen jaren blijkt dat wel. In Rhenen is in 2015 het 9-jarige meisje Salam verdronken tijdens zwemles.

11-jarige Eritrese vluchteling verdronken

Helaas komt er vandaag het verdrietige bericht binnen dat een 11-jarige Eritrese vluchteling, Adonay Berhe, is verdronken tijdens zijn eerste zwemles in het Friese dorp Lemmer.

Wat er precies is misgegaan is nog onduidelijk. De moeder van Adonays legt de schuld neer bij basisschool de Cocon. Dit schrijft ze in een brief wat terecht is gekomen bij de Leeuwarder Courant. Haar zoon zat pas een maand op school en was kort bij zijn moeder. Voor die tijd woonde hij nog bij zijn oma in Eritrea. Moeder kreeg, na een lange weg, asiel in Nederland. Ze had haar zoon al drie jaar niet gezien.

Moeder wilde mee

In de brief zegt de moeder dat ze er meerdere keren op heeft aangedrongen mee te gaan tijdens de zwemles. Het jongetje sprak niet goed Nederlands. De school zou dit geweigerd hebben. Volgens een bestuurder van de basisschool waren ze niet op de hoogte van dit verzoek, maar het is niet gebruikelijk dat ouders meegaan.

Voldoende toezicht

Het zwembad heeft het vermoeden dat de jongen via een ondiep deel in een dieper deel terecht is gekomen. Ondanks dat er voldoende toezicht werd gehouden. De jongen is uit het water gehaald nadat hij enige tijd onder water bleef. Daarna is hij gereanimeerd en in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden.

Bron: Leeuwarder Courant, NOS | Photo by Santiago Manuel De la Colina from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 7 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen