Waar ben je naar opzoek?

Deze mama biecht op: “Ik heb een lievelingskind”

1 minuut lezen Marian Alons
Deze mama biecht op: “Ik heb een lievelingskind”

Je mag het niet zeggen als ouder. Al jouw kinderen zijn leuk en er is er niet eentje die beter, liever of knapper is dan je andere kind(eren). Toch? Nee, het is niet zo simpel. Papa’s of mama’s kunnen een betere band voelen met één van de kinderen. Maaike* ook. Haar jongste is haar oogappeltje. 

Moeder Maaike vertelt erover in het RTL Magazine. Ze dacht zeker te weten dat ze een meisje zou krijgen, maar haar baby bleek een jongetje te zijn. Net als haar tweede kind. En dat was flink wennen: “Treinen in plaats van tutu’s en bouwen in plaats van boetseren.

Haar oudste zoon is een handig knulletje die graag bouwt met Lego. De jongste is compleet anders. Volgens haar ‘een gay in de dop’. Hij is meisjesachtig en houdt van meisjesdingen. “Ik merk dat ik meer tijd voor hem vrijmaak”. 

Lees ook: Help, ik ben niet perfect, maar hou wel van je!

Maaike is echt niet de enige ouder die een lievelingskind heeft. Volgens Amerikaans onderzoek heeft 74% van de moeders een favoriet kind. Schrijver Jeffrey Kluger van The Sibling Effect spreekt in zijn boek zelfs over 95%! Volgens hem lieg je dan ook als je zegt dat je geen voorkeur hebt. Het zou niet te maken hebben met meer liefde voor dat kind, maar je herkent jezelf in je kind. Je hebt meer raakvlakken met de één en krijgt daardoor een betere band. Het schijnt dat vaders vaak hun jongste dochter als oogappeltje hebben en moeders hun oudste zoon.

We zijn nou eenmaal niet gelijk

We moeten onze kinderen gelijk behandelen, maar hoeven niet te doen alsof ze gelijkwaardig zijn, zegt Maaike. “Want ze zijn nou eenmaal niet gelijk.” Ze vindt het belangrijk om met je kinderen te praten over de verschillen tussen broers/zussen en ook over de verschillen tussen papa en mama. Het is niet erg dat je anders bent.

* Maaike is een pseudoniem.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij een lievelingskind?

Lees het hele verhaal van Maaike: RTL Magazine                Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen