Lieve Linda, hoe vind ik een huishoudelijke hulp?

In de rubriek Lieve Linda behandelen we mailtjes, vragen en reacties van lezers. Wil jij iets weten of wil jij ergens een antwoord op? Vraag het aan Linda! Ik geef mijn mening, mijn advies of vertel hoe ik het doe maar ook zoek ik, indien nodig, de antwoorden bij externe deskundigen of andere moeders en zo hoop ik andere moeders te kunnen helpen. Want samen sta je sterk toch?

Deze week kreeg ik een mailtje van Iris:

Beste Love2BeMama,

Ik zit met een klein dilemma 🙈 ik zou graag wat willen weten over iemand aannemen als huishoudelijke hulp / oppas. Hoe maak je zo’n keuze? Neem je iemand die wat jonger is of juist wat ouder, iemand uit de buurt, hoe weet je of iemand betrouwbaar is en wat betaal je zo’n iemand? Ik zou graag iets willen weten hoe meerdere mama’s dit oplossen.

Wat zegt Linda?

Hoi Iris,

Bedankt voor je mailtje! Ik denk dat er meer moeders / vrouwen deze vraag hebben. Ik heb zelf al bijna 5 jaar een hele fijne huishoudelijke hulp. Maar dat heeft ook even geduurd voordat ik een goede gevonden had. Ik ben een paar keer de mist in gegaan met iemand waar het niet mee klikte. Dat is geen prettig gevoel wat diegene is toch bij je in huis.

Toen ik besloten had een huishoudelijke hulp aan te nemen heb ik een oproep op Marktplaats gezet. Ik zocht iemand die zelfstandig kon werken, klusjes ziet liggen, in een gezin met kinderen kan functioneren en op de achtergrond aanwezig kan zijn. Tevens zocht ik iemand die flexibele werktijden geen probleem vindt. Ik heb verschillende reacties op mijn oproep gekregen en een paar vrouwen uitgenodigd.

Tijdens dat gesprek kun je erachter komen of het klikt en of diegene in je gezin past. Je merkt gauw genoeg of het een match is. Ik heb diegene eerst gevraagd een paar keer op proef te komen. Dan kon ik beoordelen of mijn gevoel juist was. Toen bleek dat dit de match was, hebben we samen afspraken gemaakt. Ook over het loon! Ik hanteer een uurprijs van 11 euro per uur. Maar dit kun je in overleg met je huishoudelijke hulp doen.

Over de werkzaamheden heb je het uiteraard ook. Zoek je echt alleen een huishoudelijke hulp of ook iemand die komt oppassen? Spreek duidelijk af wat je verwacht en wat de werkzaamheden zijn. Mijn hulp doet ook de was en verschoont de bedden. Ze komt twee keer in de week en de uren/tijden bespreken we de week ervoor in overleg. Als wij op vakantie zijn, komt ze ook voor extra klusjes: keuken, ramen, badkamer een keer grondig schoonmaken.

Ik heb er bewust voor gekozen om iemand aan te nemen die wat ouder is. Ik vind dat zelf fijner, maar dat is een keuze die je zelf moet maken. Of iemand betrouwbaar is? Ook daar moet je zelf achterkomen. Je moet iemand leren kennen. Ik raad je dus aan de eerste tijd ook gewoon thuis te zijn als je hulp er is. Drink samen koffie, maak een praatje, leer je hulp kennen. En zie je hulp ook als volwaardig aan. Laat haar niet letterlijk de vuile klusjes opknappen maar zorg ervoor dat je huis werkbaar is. Hiermee bedoel ik: geen vieze onderbroeken op de grond of poepluiers. Waardeer je hulp in wat ze doet en geef haar steeds een beetje meer vertrouwen.

Heb je geen goed gevoel bij de persoon of is er geen klik? Kap het dan snel af. Iemand is steeds bij je in huis dus het moet echt 100% goed voelen.

Ik ben echt heel blij met mijn hulp. Ze neemt mij zoveel werk uit handen en daardoor kan ik meer uren werken en hoef ik mij in mijn vrije tijd niet bezig te houden met klusjes maar kan ik mij juist bezighouden met de kinderen of leuke dingen. Een hulp aannemen is de beste keus die ik als werkende moeder heb kunnen maken!

Veel succes met het vinden van een betrouwbaar en fijn persoon! Je kunt trouwens ook de website www.werksters.nl eens bezoeken. Hier kun je zelf een oproep plaatsen of op oproepen reageren. Ik hoop dat ik je vraag goed genoeg heb kunnen beantwoorden!

Liefs, Linda

Lees ook: de 5 grote opruimweken


Wil jij als medemoeder hierop reageren? Doe dat in de comments. Maar onthoud: be kind! Heb jij zelf een vraag of zit je ergens mee? Je mag ons (anoniem) een mailtje sturen.

Bron hoofdbeeld: Stockfresh

Linda Bosscher

Founder & hoofdredactie Love2BeMama, Social Influencer, 31 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids.

1 reactie
  1. Marktplaats is zeker een goede optie voor het zoeken van een huishoudelijke hulp.
    Maar er zijn ook betrouwbaardere manieren om een geschikte hulp te vinden.
    Via http://www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl kun jij jouw eigen wensen en eisen neerleggen. Vervolgens gaan wij op zoek naar een hulp die bij jou past. Is er geen klik? Dan gaan we zonder extra kosten op zoek naar een andere kandidaat, net zolang tot we de hulp hebben gevonden waar jij gelukkig mee bent.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.