Elise (6) heeft Down. Én is het nieuwe model van de Hema.

Hoe leuk is het als je kind in een folder van een groot warenhuis staat? Oké, misschien lijkt het je niks, maar Marianne leek het wel wat en dus gaf ze dochter Elise op. Nu schittert haar dochter Elise in de lentefolder van de Hema. Klein detail: Elise heeft het Syndroom van Down.

Marianne kwam via de Facebookgroep een oproep tegen van Hema. Ze zochten een meisje met Down met de maat 116-122. Marianne schreef Elise in en nu staat ze dus in de Hema-folder. Leuk, maar volgens Marianne niet bijzonder.

Geen statement

“Dat Elise een chromosoom meer heeft dan de meeste anderen, maakt haar natuurlijk anders, maar ze is daardoor niet bijzonder.” vertelt Marianne. Maar het is niet zo dat Hema met Elise een statement wil maken. Volgens woordvoerder Marry Jansen is het een logische keuze om een kind met Down in de folder te zetten. “We willen als Hema uitstralen dat we supernormaal zijn. Gewoon, zoals de gemiddelde Nederlander. Dan moet je in de folder dat ook meenemen.’’ 

Lees ook: Stop met discrimineren van het downsyndroom

Marianne is hier blij mee, “anders krijg je toch het gevoel dat een merk je kind wil uitmelken.” Maar ze ziet wel graag dat kinderen met het Syndroom van Down op een positieve manier onder de aandacht komen. Ze zijn volgens Marianne gewoon onderdeel van de samenleving.

En Elise? Die had de dag van haar leven. Ze werd mooi opgemaakt en mocht de hele middag dansen en gek doen op de muziek van K3, samen met andere kinderen. Wat wil een kind van zes nog meer?

Bron: AD

Bron beeld: Flickr

Jeanine van Brummen

Schrijver met een passie voor luisteren en mooie verhalen, tante van vier boeven, houdt ook van dansen, tekenen en fotograferen

1 reactie

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.