Waar ben je naar opzoek?

Campagne: Help een zwangere vrouw te stoppen met roken

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Campagne: Help een zwangere vrouw te stoppen met roken

Het is een onderwerp dat veel reacties oproept: roken tijdens de zwangerschap. Hoewel het aangetoond is dat het gevaarlijk is voor de kind, is het voor sommigen niet te doen om de sigaretten te laten liggen. Om die mensen te helpen, lanceert de overheid een campagne.

Bij de een gaat het makkelijker dan bij de ander, maar stoppen met roken is voor velen een hele opgave. Ook als je zwanger bent, en de noodzaak dus erg groot is. Dat het sommigen dan echt niet lukt om te stoppen, was laatst nog te zien in het programma ‘Vier Handen Op Eén Buik’. Er werd zelfs tijdens de bevalling nog stug doorgerookt.

Campagne

Nu rookt zo’n 9 procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap door, dus worden per jaar 150.000 baby’s geboren die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan meeroken. Hieraan overlijden zelfs 60 baby’s per jaar.

Lees ook: Betaald afkicken van roken voor zwangeren! Serieus?

Om deze cijfers naar beneden te krijgen, is de campagne helpeenstopper.nl gestart. De campagne richt zich niet zozeer op de zwangere zelf, maar op de mensen om haar heen zoals vrienden en familie. Die moeten de zwangere erop wijzen dat roken tijdens de zwangerschap grote risico’s met zich meebrengt. Ook kunnen ze de zwangere helpen door niet bij haar in de buurt te roken of samen te stoppen.

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Het is natuurlijk goed dat er iets gedaan wordt om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. Want eerlijk is eerlijk, het kan gewoon echt niet. De gevaren zijn heel groot (van groeiproblemen tot een miskraam) en er moet alles aan gedaan worden om het ongeboren kind te beschermen.

Lees ook: Hé rokende papa, dit doet roken met je baby!

Maar dat de campagne zich vooral richt op mensen die dichtbij de zwangere staan, wringt bij mij een beetje. Natuurlijk is het goed dat iedereen helpt, maar moeten die zwangere vrouwen niet eens goed door elkaar geschud worden? Het is toch vooral hun eigen verantwoordelijkheid dat ze stoppen?

Wat vind jij? Is het slim om juist de omgeving aan te spreken, of moet de zwangere vrouw zelf aangepakt worden?

Bron: NOS

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen