Waar ben je naar opzoek?

Te weinig pleeggezinnen: kinderen op straat??

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Te weinig pleeggezinnen: kinderen op straat??

Het klinkt als een super mooi plan: kinderen die uit huis geplaatst zijn zo veel mogelijk opvangen in pleeggezinnen en gezinshuizen. Zo kan het aantal opvangplekken in instellingen dalen. Maar het aantal opvangplekken daalt sneller dan het aantal pleeggezinnen stijgt. 

In een gezinshuis worden pleegkinderen opgevangen door professionele, fulltime opvoeders. Een kind opvangen in zo’n huis of in een pleeggezin heeft een aantal voordelen. Een kind wordt opgevangen in een huiselijke omgeving, wat voor een kwetsbaar kind natuurlijk erg prettig is. Bovendien is er veel stabiliteit in zulke gezinnen. Voor veel kinderen heeft dit positieve effecten op hun gedrag. En het is goedkoper voor gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor pleegzorg.

Lees ook: “De papa en mama konden niet meer voor het kindje zorgen”

Het is dus ook niet gek dat veel gemeenten pleegzorg stimuleren. Maar dat heeft nog niet genoeg opgeleverd. Pleegzorg Nederland probeerde 3500 extra pleegouders te werven, het werden er 2500. Ook de belangenorganisatie Alliantie Kind in Gezin lijkt haar doel niet te halen: in tien jaar wilden zij er 10.000 gezinnen bij, de teller staat na vijf jaar op 3227.

De afname van bedden in instellingen is wel volgens plan doorgezet. Gevolg: steeds meer kinderen belanden in een crisisopvang. Of erger nog: op straat. Dat pleeggezinnen moeilijker zijn te vinden dan gedacht, is misschien niet zo gek. Het is namelijk niet niks om een kind met veel bagage op te nemen in je gezin en langdurig voor hem of haar te zorgen. Je moet sterk in je schoenen staan.

Lees ook: Mag iedereen een gezin stichten?

En voor sommige kinderen is een pleeggezin niet de beste oplossing. Zij vertonen zulk extreem gedrag, dat plaatsing in een pleeggezin eigenlijk niet mogelijk is. Voor hen blijven dus instellingsplekken nodig. Het is daarom te hopen dat de afbouw van instellingsplekken niet te ver doorslaat, zodat kinderen niet langer op straat komen te staan.

Ben je benieuwd naar hoe het er in een pleeggezin aan toe gaat? Lees dan de blogs van Krissie, pleegmoeder van twee kinderen.

Bron: NOS/Nieuwsuur

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen