Omdenken in het theater; Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Kinderen? Stop dan NU met ze op te voeden. Dat is namelijk vastdenken. Het is kijken naar het probleem en van dat probleem een ramp maken. Je focussen op wat er niet is en volgens jouw verwachtingen wel zou moeten zijn. Denk het om. Maak van een probleem een mogelijkheid.

Hoe? Eenvoudiger dan je denkt gelukkig. Door juist te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Maak van een tekortkoming een talent. Met de theatershow ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’, word je geleerd hoe!

Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Mocht jij je eigen kinderen definiëren als ‘lastig’, dan is ‘geluk’ niet echt het woord dat je daar direct bij zou plaatsen. Deze prikkelende titel van het theaterstuk van Omdenken geeft echter anders aan. Wellicht beter bij je bekend als de rode ‘tegeltjes’ met witte spreuken op social media. En ik was één van de gelukkigen die op pad mocht om te ondervinden wat ze er precies mee bedoelen!

Lees ook: Ik ben de moeder van dat kutkind

Wat is Omdenken?

Allereerst even een korte toelichting op Omdenken. Omdenken is dus denken in kansen en niet in een probleem. Grondlegger hiervan is Berthold Gunster. Als definitie van Omdenken zou je kunnen nemen: Omdenken is een manier van denken om problemen te transformeren in mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg. De energie van een probleem is een kans op vernieuwing. En hoe fijn? Omdenken kan je ook toepassen op het opvoeden van kinderen.

Wat voor show is het en voor wie?

Samen met acteur Dion Vincken brengt Gunster een theatershow voor ouders én kinderen. Maar het is zonder meer ook interessant voor iedereen die met kinderen werkt of te maken heeft. Grootouders, sporttrainers, mentoren, onderwijzers, noem maar op. En de focus ligt echt niet enkel op lastige kinderen, maar op kinderen in het algemeen.

Een ieder die zin heeft in een prikkelende avond, moet zeker gaan. Het zet je zonder meer aan het denken en maakt je aan het lachen. Herkenbare voorbeelden wisselen af met interessante theorie. Eigenlijk is het een theater, cabaretvoorstelling en lezing in één.

Lees ook: 10 tekenen dat je een hipstermama bent

In de show speelt Berthold de vader van Dion en aan hun hand nemen ze je mee door hun leven. Tijdens deze tocht inspireert Berthold je met zijn denkwijze. Twee tips springen er daarbij uit:

Stop met opvoeden en wees i.p.v. de gids een sherpa voor je kind!

Dat klinkt even vreemd hè? Zou wat worden als we dat en masse echt zouden doen. Stoppen met opvoeden zegt niks over de verantwoordelijkheid die je hebt als ouder en dat je niet consequent zou mogen zijn. Nee, het gaat erover dat wij vaak opvoeden vanuit onze verwachtingen naar de toekomst van het kind. Van wat het volgens jou zou moeten bereiken. Probeer dat los te laten.

Lees ook: Kunnen we dan nu weer gewoon gaan opvoeden alsjeblieft?!

Uitgangspunt hierbij is liefde en zorg. Niet de bestemming. Veel ouders zien de opvoeding als de juiste weg naar een doel welke JIJ voor ogen hebt bij je kind. Gidsen dus eigenlijk. Volgens Berthold is het beter om je op te stellen als een soort Sherpa (lastdrager bij bergbeklimmers). Je loopt dan niet voor je kind, maar naast je kind en draagt de ‘last’. Je kind wijst daarbij zijn eigen weg.

Erkend, autonoom en competent

Daarnaast is het voor kinderen belangrijk om zich erkend, autonoom en competent te voelen. Lastige woorden, maar eigenlijk geven ze alleen maar aan dat je je kind dingen zelf moet laten doen èn ervaren, geef ze het gevoel dat ze dingen zelf kunnen, en laat het voelen dat je blij bent dat je kind er ‘gewoon’ is.

Wij ouders, en dan helaas vooral de perfecte moeders (auw!) vinden een probleem vaak maar lastig en willen er dan snel vanaf. Echter juist dat maakt het probleem vaak groter. Je moet niet alles voor je kind willen uitstippelen en regelen. Niet alles hoeft perfect. Hierbij haalt Berthold heel treffend de traktatiestress aan. Hoeveel moeders zijn er niet nachtenlang bezig met komkommerkrokodillen snijden of rijstwafellammetjes knutselen?

Choose your battles

Juist de perfecte moeder is niet al te best in loslaten (toch, moeders….?) en dat zou wel wat meer moeten gebeuren. Geweldige oneliner daarbij welke Berthold in de show aanhaalt is Choose your battle. Ook hier thuis al sinds mijn eerste jaar als moeder eentje die hoog op mijn mantralijstje staat.

Lees ook: De mythe van de perfecte moeder

Wat is nou eigenlijk het probleem? En is het waard om daar over te lopen bakkeleien? Laat kleine irritatiepuntjes voor wat ze zijn. Jassen steeds op de grond? Ach, jij kan ze toch ook oppakken? Heb je direct je work-out weer gehad.  Wil je zoontje in een jurk naar school? Waarom niet? Willen ze in hartje winter op hun teenslippers naar buiten? Lekker doen en schoenen en sokken mee in je tas. Wedden dat aan het einde van de straat ze hun schoenen toch aan willen?

Go or no go?

Al met al is de theatervoorstelling ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ een ontzettend inspirerende en leuke show. Het zet je zeker weten aan het denken èn hoogstwaarschijnlijk ook aan het handelen.

Voor mij persoonlijk was vooral een treffend voorbeeld over je kind zelfvertrouwen geven. Wij als ‘klapgeneratie’ weten van gekheid vaak niet meer hoe vaak we ons kind moeten belonen wanneer ze iets goed hebben gedaan of nieuws hebben geleerd.

Lees ook: De jeugd van tegenwoordig

Wanneer je dan bijvoorbeeld zegt: ‘Wauw wat knap! Echt super lieverd! Helemaal zelf! Dat had ik echt nooit verwacht, wat goed!’, wat zeg je dan eigenlijk? Inderdaad; dat jij niet verwacht had dat jouw kind daartoe in staat zou zijn. Lekker voor het zelfvertrouwen. Hier in huis denken we voortaan dus iets langer na voordat we zoiets zeggen. En zo zal er voor een ieder persoonlijk een ander ‘leerpunt’ uit deze voorstelling te halen zijn.

Klinkt allemaal ingewikkeld? Dat is het niet, maar je moet wel even een paar ‘trucjes’ leren en deze je eigen maken. Maar believe me: ook jij kan dat. Als je dat wil ;). Maar wees ook gewaarschuwd; na het zien van dit programma zal opvoeden nooit meer hetzelfde zijn. En als afsluiter nog een tip van de dag:

Niemand is perfect. Jij niet, jouw kind niet. En juist dat, dàt is perfect!!

De ‘Lastige kinderen ? Heb jij even geluk!’ omdenkshow is nog tot en met 20 mei 2017 in verschillende theaters te zien. Kijk hier voor de complete speellijst.

Impressie van de voorstelling:

 

 

 

 

 

 

Anne

Wie is Anne? Samenwonend met de leukste man van de hele wereld en über trotse moeder van 2 prinsesjes.
Ambitieuze Wereldvrouw die de hele wereld over vliegt en zo haar drang naar avontuur en de wereld ontdekken, combineert met een fijn gezinsleven. Naast reizen is schrijven mijn passie en stroomt mijn hoofd altijd over van alles wat ik (nog) op papier wil zetten.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.