Waar ben je naar opzoek?

5x Hoe bereid je je financieel het best voor op de komst van een baby?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5x Hoe bereid je je financieel het best voor op de komst van een baby?

Je zwangerschapstest knalt eruit. JE BENT ZWANGER! 
Wat een ontzettend fantastisch nieuws. Ik weet precies hoe je je voelt. Super gelukkig en nog niet goed beseffende dat je straks moeder wordt. Maar je wordt het echt.
Als je iedereen het Grote Nieuws hebt verteld, begint het langzaam tot je door te dringen. Je gaat een gezin krijgen…

Na enige weken is het niet meer zo onwerkelijk. Je buik gaat groeien, je zwangerschapskwaaltjes nemen (hopelijk) af en het wordt tijd om je te gaan voorbereiden op de komst van de baby. Er moet namelijk nog heel wat gebeuren voordat de kleine komt en daar kun je maar beter vroeg mee beginnen.

Natuurlijk ga je meteen kleertjes kopen, zoek je een babykamer uit en weet je al precies welke kinderwagen je wil hebben. Dit zijn voor de hand liggende actiepunten. Maar… Vergeet je niet iets? Je denkt er misschien niet zo snel aan maar hoe heb jij het financieel geregeld? Heb jij een financiële kraamlijst gemaakt?
Heb je er überhaupt over nagedacht wat een baby gaat kosten en wat voor kosten je later krijgt als je kindje opgroeit?

De 5 meest belangrijke financiële punten waar je volgens Love2BeMama over na moet denken heb ik hieronder op een rijtje gezet:

1. Bepaal je budget

Helemaal niet gek om over na te denken; wat is je budget voor de babyuitzet bijvoorbeeld? En niet alleen de babyuitzet maar ook het wassen, drogen, de verwarming die een standje hoger gaat, je baby gaat in bad dus dat kost ook water. Het zijn de kleine dingen maar wel de dingen die ervoor zorgen dat je kosten wat hoger komen te liggen. En bedenk ook waar je je geld aan uit wil geven. Bijvoorbeeld wasbare luiers of normale luiers? Borstvoeding of kunstvoeding? Het is de moeite waard om dit goed te onderzoeken.

2. De babyuitzet

Er zijn talloze babyuitzet-lijsten verkrijgbaar maar geloof mij; niet alles heb je nodig. Kijk kritisch naar de lijst en misschien kun je spullen van iemand uit je omgeving lenen. Vraag ook aan je moeder, (schoon)zus, vriend, buurvrouw die al kinderen hebben, wat voor hun heel belangrijk was en wat totaal niet. En er zijn ook dingen die je later kunt kopen of na de geboorte kunt vragen. Zo had ik niks aan badcapes en een flessenwarmer.

Tip: vraag gratis babydozen aan. Een goed begin van de babyuitzet!

3. Denk na over de huur, hypotheek, verzekeringen en kinderopvang

Dit zijn allemaal (extra) kosten die om de hoek komen kijken. Voor kinderopvang kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Maar vergeet ook niet de hypotheek, de huur en de (zorg)verzekering goed te regelen zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Misschien ga je straks minder werken en heeft dat consequenties voor je huur of hypotheek.

4. De geboorte

Als je aan het einde van je zwangerschap komt ga je nadenken over de geboorte, kraamzorg, geboortekaartjes en of je een kraamfeest gaat geven. Het zijn kostenposten die je kritisch kunt bekijken. Wat doe je wel, wat doe je niet?

Wist je dat… 100 geboortekaartjes gemiddeld zo’n 400 euro kosten?

5. Denk ook na over later

Als je kindje er straks is zijn er nog talloze dingen om over na te denken: een spaarpotje voor je kind, een voogd voor als de ouders iets overkomt, je testament.Vergeet niet over deze dingen na te denken.

Begint het je al te duizelen? Niet nodig! Aegon denkt met je mee. Ze hebben een financiële kraamlijst gemaakt.
Met deze checklist zie je waar je financieel op moet letten als er een kindje op komst is. Alles staat per maand onder elkaar zodat je precies weet in welke maand van je zwangerschap je wat kunt bekijken, checken en regelen. Zo weet je zeker dat je straks goed voorbereid bent op de komst van je baby maar ook op de toekomst.

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 12 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 13 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 14 uur geleden
  • 20 minuten lezen