Waar ben je naar opzoek?

Slaapgebrek bij moeders

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Slaapgebrek bij moeders

Slaapgebrek, wie kent het niet als (nieuwbakken moeder? Het begint al in de kraamweek. Je doet geen oog dicht en op dag drie tot en met vijf van de eerste week na de bevalling, loop je er als een ware “mombie” bij. Een mombie, dat is een combinatie tussen een zombie en een moeder, die paarse kringen onder haar ogen heeft en non-stop, heel gek, haar mond wagenwijd open heeft. Juist, omdat ze alleen maar gaapt door het slaapgebrek…

Slaapgebrek bij moeders

Heel scary allemaal…Anyway, daarna volgen de maanden zich in rap tempo op en bij de ene baby slapen ouders en kindje beter dan bij het andere gezin. Omdat ieder kindje nou eenmaal anders is. Sommige ouders slapen nog steeds slecht als hun kindje naar de basisschool gaat. En daarna komt de middelbare schoolperiode en wordt er ook bar weinig geslapen door de zorgen om hun peuterende zoon of dochter. Kortom: slaapgebrek en het moederschap gaan hand in hand, toch?

Oplossing?

Of niet? Misschien is er een oplossing voor je slaapgebrek! Misschien hoef je je nachten niet al piekerend door te brengen. In de vorm van anti-piekertraining bijvoorbeeld. In de vorm van mindfulness gegoten, want dat is mijns inziens de oplossing voor slaapproblemen. Even buiten beschouwing gelaten, dat als je kindje ‘s nachts huilt, je vaak wakker wordt natuurlijk. Maar dan kan je met je partner afspraken maken, dat hij of zij er bijvoorbeeld die nacht uit gaat. Dan kan jij een nachtje met oordoppen in slapen en zo nodig wat melatonine nemen. Dat is een lichaamseigen stof die je natuurlijke slaapritme bevorderd. Hierdoor slaap je dus door als je partner er ‘s nachts uitgaat om je kindje te sussen of te voeden. Ik raad het cliënten vaak aan en zie dat zij hier veel baat bij hebben. Hierdoor verminderd hun slaapgebrek al enorm.  Dat is dus stap één om slaapgebrek tegen te gaan.

Ga bewuster leven!

Stap twee is bewuster gaan leven, een nieuw begin van je manier van leven, door het beoefenen van mindfulness. Het is een te complex verhaal om hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt op het volgende neer: als je je bewust wordt van je gedachten en de gevoelens die daarop volgen, kan je deze maalstroom aan piekergedachten stoppen. Als je de maalstroom kan stoppen, zal je dus ook veel makkelijker weer in slaap vallen ’s nachts. Hierdoor lig je niet urenlang te piekeren over je rol als moeder, of je het allemaal wel goed doet en of je wel of niet morgen naar je werk gaat. Want je bent zo moe….En als je zo moe bent, heb je vaak de neiging om je ziek te melden en niet te gaan werken. Logisch, want je bent doodmoe door het slaapgebrek.

Stop de draaikolk

Het stoppen van de draaikolk aan gedachten is essentieel als je goed wil slapen. Geloof me, ik heb veel moeders gezien die hier heel veel last van hebben en ook ik zelf lag vroeger nachten wakker. Tot dat ik mindfulness ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat is een enorme verrijking van mijn leven. Ik gun jou dit ook enorm! Kijk daarom snel op: Mama Meditatie.

Je hoeft je slaapgebrek niet voor lief te nemen, het kan echt anders! Ik hoop je snel te zien, zodat we samen aan het werk kunnen gaan!

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen