Waar ben je naar opzoek?

5x wat je moet weten over IVF

3 minuten lezen Magda Dullemond
5x wat je moet weten over IVF

5x wat je moet weten over IVF

Wil het maar niet lukken om zwanger te worden? Dat is jammer, maar dan ‘doe je’ toch gewoon IVF? Die reactie zal je misschien wel bekend voorkomen als je een van de vele mensen bent die ervaringen heeft met IUI, IVF of ICSI. Er bestaan veel misvattingen over vruchtbaarheidsbehandelingen. Hier een lijstje* met de vijf dingen je echt moet weten:

  1. IUI, IVF en ICSI

    Mensen hebben het vaak over ‘IVF’, maar er zijn drie veel voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen: IUI, IVF en ICSI. IUI is daarbij de meest eenvoudige behandeling, waarbij er op het juiste moment in de menstruatiecyclus een inseminatie plaatsvindt. Die cyclus kan daarbij gestuurd worden door toegediende hormonen.Bij IVF worden er bij de vrouw hormonen gebruikt, waarna er   eitjes ‘geoogst’ worden. Zo’n punctie kan een pijnlijke aangelegenheid zijn, hoewel dat per vrouw sterk verschild. In een petrischaaltje worden er spermacellen aan de eicellen toegevoegd, waarna er embryo’s moeten ontstaan.ICSI is een vorm van IVF waarbij de zaadcellen in de eicellen worden geïnjecteerd, om zo de kans op embryo’s te vergroten. De zorgverzekering dekt een beperkt aantal pogingen : drie pogingen als je onder de 43 bent. Sommige verzekeraars vergoeden maximaal vijf pogingen. Als je daarna nog door wilt gaan, zul je zelf moeten betalen. En dat is niet goedkoop.

  2. Er zijn geen garanties voor succes

    Ondanks alle moderne technieken wil het starten van een vruchtbaarheidstraject (de ‘medische mallemolen’, zoals het op forums vaak genoemd wordt) niet zeggen dat je ook zwanger zult worden of blijven. Ongeveer één op de vijf stellen heeft moeite met zwanger worden. Een aantal van die stellen blijft uiteindelijk ongewenst kinderloos. Het is dus geen kwestie van het maar ‘graag genoeg willen’.

  3. Psychisch is het loodzwaar

    Als je de medische mallemolen wel instapt, drukt dat echt een stempel op je leven. Je moet vaak naar het ziekenhuis of de kliniek, je ligt als vrouw ontzettend vaak met je benen in de beugels, soms moet je jezelf hormonen inspuiten, soms moet je op commando vrijen of als man op commando masturberen: het is niet niks. Dan is er ook nog de maandelijkse teleurstelling, als blijkt dat er weer een poging mislukt is. Bovendien zijn onbeschaamde vragen als ‘wil jij geen kinderen?’ of ‘joh, je moet het gewoon loslaten, dan lukt het vanzelf’ elke keer weer als een stomp in je maag.

  1. De roze wolk kan tegenvallen

    Nadat je zo lang heb moeten vechten om moeder of vader te worden, kan het zijn dat je onrealistische verwachtingen hebt over hoe het zal zijn als de kleine er eenmaal is. Je hebt vaak ontzettend lang naar dat ene moment toegewerkt, erover gedroomd, gepraat, gevreesd dat het er nooit zou zijn. Een zwangerschap, bevallingen en kraamtijd: het is allemaal niet niks en soms gewoon ontzettend zwaar, zowel psychisch als lichamelijk.Van tevoren denk je misschien dat je daar wel tegen opgewassen bent. Je wilde immers zo graag een kind. Maar dat je heel graag een kindje wilde, en daar ook heel hard voor gewerkt hebt, dat wil niet zeggen dat je opeens bovenmenselijk wordt en je alles zomaar aankunt.

  1. Adoptie is geen makkelijk alternatief

    Vaak denken mensen dat je ‘gewoon’ kunt adopteren, als je zelf geen kinderen kunt krijgen. Maar adoptie is een jarenlang proces, waarvoor je ook maar tot een bepaalde leeftijd in aanmerking komt. Sommige landen stellen ook nog allerlei eisen aan aspirant-adoptieouders, bijvoorbeeld dat je getrouwd moet zijn, christelijk, een bepaald inkomen moet hebben en ga zo maar door.Bovendien is het niet zo dat je aan het eind van dat proces (let op: taboe-alert!) een gezonde baby in je armen kunt sluiten. Adoptiekinderen zijn vaak al wat ouder als zij in hun nieuwe gezin komen, en hebben vaak ook allerlei medische problemen.Het is dus niet voor iedereen weggelegd om te adopteren. Je moet het ook maar aankunnen om bewust voor een kindje met een ‘rugzakje’ te kiezen.

>> Er gaat een indrukwekkende foto de wereld over; wat je al niet over moet hebben voor een IVF behandeling. Klik hier!

* Dit lijstje is tot stand gekomen uit mijn eigen ervaringen met vruchtbaarheidsbehandelingen, ik heb 4 jaar in de medische mallemolen gezeten, en de vele artikelen hierover die ik gelezen heb. De medische informatie is gecheckt door medewerkers van een vruchtbaarheidskliniek.

Reacties
  • Kaatje zei

    Superblij met onze zoon geboren uit een ICSI behandeling. Gelukkig ging het vrij snel, 3 x IUI en 2x ICSI.
    Ik moet zeggen dat de medewerkers van de IVF kliniek super aardig, begripvol en inlevingsvermogen hebben.

    Wij hebben onze 3 overgebleven embryo’s gedoneerd aan een bekende “wensmoeder” van ons. Het was haar enige manier om zwanger te raken en helaas is dat niet gelukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen