Waar ben je naar opzoek?

7 tips: Hoe blijf je kalm, als je kind dit NIET is?!

4 minuten lezen denise Denise Meijer
7 tips: Hoe blijf je kalm, als je kind dit NIET is?!

Vreselijk! Die driftaanvallen in de supermarkt, ontroostbaar gehuil als er geen snoep meer in huis is, een jas aantrekken wat meer op een worstelpartij lijkt, of als je je kind letterlijk gillend en schoppend mee naar huis moet sleuren na een gezellig middagje op visite. Het zijn allemaal momenten waarop jouw moeder-geduld flink op de proef kan worden gesteld. Niet altijd even gemakkelijk, maar zelf hysterisch worden heeft ook geen zin. Daarom hoeven wij je niet uit te leggen hoe belangrijk het is om in die situaties het hoofd koel te houden. Lastig? Ja! Maar gelukkig is Love2BeMama er om je te helpen. Een soort van Survival 2.0 voor tijdens driftbuien en andere kind-gerelateerde uitbarstingen die feitelijk om niets gaan.

Let op: Er zitten oplossingen bij die bedoeld zijn met een knipoog. Verder is het belangrijk dat je, voor je overgaat op de nonchalante tour, eerst hebt uitgesloten of er misschien iets anders aan de hand kan zijn met jouw kindje.

Hoe blijf je kalm?

Tip 1: Keep it cool!

Ja het is verleidelijk jezelf ten aarde ten storten, naast je kind. Maar dit is niet per definitie de meest slimme manier om het probleem aan te pakken. Ja, het KAN zijn dat je kind hier zo van onder de indruk is, dat het huilen of schreeuwen per direct stopt. Maar dit is vaak ook maar één keer het geval en dan is de verrassing eraf.

Maar wat zou je dan wel kunnen doen? Hoe blijf je kalm? 

  • Stop met alles waar je mee bezig bent en adem een paar keer diep in, en uit.
  • Herinner jezelf dit: Er is geen reden tot paniek! Niemand is gewond, niemand gaat dood.
  • Ga bij jezelf na of je iets kan, of wil doen aan jouw kind zijn ‘ongemak’. Een stukje chocolade is namelijk niet urgent, dan wel dringend genoeg voor direct ingrijpen.
  • Ga nu weer verder waar je mee bezig was.

Tip 2: Kijk niet naar wat je omgeving ervan vindt op dat moment

Ja, het is hartstikke vervelend; zo een krijsend,  huilend kind. En dat midden in een drukke supermarkt, of eigenlijk op elke plek waar net iets teveel ‘publiek’ is voor jouw kleine dramaqueen. Maar bedenk jezelf: Ongeveer 99 procent van deze zuchtende en steunende mensen zijn OF zelf wel eens in een driftbui uitgebarsten, of heeft kinderen die ook wel eens iets minder goed met hun emoties om konden gaan. Eigenlijk heeft dus bijna niemand het recht om veroordelend jouw kant op te kijken als je even wat minder controle hebt over je kroost, dan normaal het geval is.

Tip 3: Probeer jezelf te verplaatsen in je kind

We zijn – als het goed is –  allemaal jong geweest en weten hoe oprecht benadeeld wij ons konden voelen. We werden serieus op ons hart getrapt op die momenten dat je net gezellig aan het spelen was bij oma en juist op dat moment weer naar huis moest. Voor onze ouders destijds -en voor onszelf momenteel-  een minimaal probleem, maar voor je kind gelijk aan een drama van wereldformaat. Dit kan je in ieder geval helpen het intense verdriet te begrijpen en je zal zien: Daar wordt je vanzelf rustiger van. Of je moet spontaan zelf ook in huilen uitbarsten, maar dan kan je er vanuit gaan dat je je misschien iets teveel hebt ingeleefd???

Tip 4: Accepteer dat chantage soms best handig kan zijn

Nee, je geeft je kind geen 50 euro om dat ene (niet gekregen) cadeautje te compenseren. Maar een gangbaar, geliefd alternatief kan soms een uitkomst zijn. Vooral als je er nog meer boodschappen moet halen, of echt heel erg haast hebt op dat moment. Denk aan jouw kind zijn favoriete stuk fruit, of beloof bij thuiskomst een verhaaltje voor te lezen. Een positief compromis. Zo noem je dat!

Tip 5: Alcoholisme lijkt soms heel verleidelijk, maar geen optie!

Al is een periodiek wijntje, om even uit te puffen na een zware dag best toegestaan.                                                     Ook moeders moeten soms even ‘herladen’ (of is het moed indrinken voor de volgende dag misschien?).

Tip 6: Relativeer!

Nee, je kind blijft niet voor altijd een klein, krijsend en doordrammerig monstertje en ja! Er komt een tijd dat je enigszins normaal met je spruitje kan communiceren. Vergeet niet het volgende: Het is ECHT een fase. En herhaal deze zin minstens één keer (hardop!) tijdens zo een benauwend moment. Want het zijn de meest ware woorden die je tijdens de ‘driftbui-periode’ kan horen en hier kan je (indien je niet vroegtijdig aan de grijze haren wilt) jezelf niet genoeg aan herinneren.

Tip 7: Vertrouw ten alle tijden in jezelf!

Al heb je minstens drie keer per dag een ‘faalmomentje’ en voel je je oprecht de meest afschuwelijke moeder ter wereld…  Houd jezelf dit voor ogen: Ja! Hij, of zij is af en toe regelrecht duivelsgebroed en een exorcist is dan geen overbodige luxe, maar NOG houd je van jouw kind en dat met heel je hart en ziel. Als dat op zich al geen perfect moederschap is???

Vul vooral aan met tips zodat wij moeders elkaar kunnen helpen en steunen!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen