Wasluis of vetluis

Deel dit artikel

Wasluis? Wasdat? Door mijn opa en tante leerde ik ‘wasluis’ kennen. En geloof mij; als je het hebt word je er niet vrolijk van. Gelukkig heb ik er zelf geen last van maar mocht je nou problemen hebben met je was en je wasmachine die maar vies blijft, lees dan deze blogpost. Wie weet kom jij er dan wel achter dat jij ‘wasluis’ hebt. 

Heb jij bruine strepen of vlekken op pas gewassen kleding of stinkende kleding die zelfs na herhaaldelijk wassen blijft stinken: het gaat hier veelal om vetluis of wasluis. Hoe ontstaat deze en wat kun je ertegen doen?

Vetluis of wasluis
In een wasmachine zitten bacteriën. Dat is niet heel gek als je ziet wat er in een wasmachine verdwijnt. En… overal zitten immers bacteriën. Door al die vieze kleding, handdoeken, theedoeken, beddengoed en keukendoeken die je in de wasmachine stopt blijven er veel huidschilfers, haren en ander (vies) materiaal achter. Dit samen met wasmiddel vormt de ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich heerlijk uit te gaan breiden. En dat doen ze fijn in je wasmachine waardoor jij dat in je wasgoed krijgt. Hierdoor ontstaat wasluis of vetluis. Beide betekenen hetzelfde. Dit zijn dus bacteriën die voorkomen in jouw wasmachine.

Het wordt een probleem als dit schade gaat brengen aan je kleding. Van deze wasluis of vetluis krijg je vieze strepen op je kleding. Het wasgoed blijft stinken, je machine stinkt en het wordt niet meer schoon. Heb jij hier last van? Dan gaat het vrijwel zeker om wasluis of vetluis.

Hoe kom je eraan?
Tegenwoordig is het helemaal in om te wassen op lage temperaturen. Want dat is zo goed voor het milieu. Dat is inderdaad goed voor het milieu maar niet goed voor je wasmachine en daardoor dus ook niet voor je wasgoed. Bij hoge temperaturen zal de wasluis eerder sterven. Maar door de lage temperaturen kunnen zij prima overleven. Hierdoor zal hij zich gaan vermenigvuldigen en dan heb je het hek van de dam. Om vieze vlekken uit je kleding te krijgen en de stank uit je wasmachine te weren gaat men alleen maar meer wasmiddel gebruiken. Ook dat vindt de wasluis alleen maar fijn. Dit is een extra voedingsbodem voor de wasluis.

Voorkom wasluis
Kleding is prima schoon te krijgen op lage temperaturen maar vergeet niet de kookwasjes te draaien wil je wasluis voorkomen. Wat stoppen wij nu nog in een kookwas? Mijn handdoeken gaan regelmatig in een kookwas en ook de onderlakens van ons beddengoed. Een kookwas is dus echt nodig om van de wasluis af te komen of te voorkomen. Een kookwas kun je ook draaien in een lege machine op 90 of 95 graden. Laat het programma helemaal afdraaien. Het centrifugeren kun je wel overslaan als de machine leeg is. Laat de wasmachine vooral spoelen. Als je wasmachine erg vies is moet je dit meerdere keren achter elkaar herhalen.

Ook belangrijk!
Wat ook belangrijk is; was je met een bolletje wasmiddel rechtstreeks in de wasmachine? Doe dat maar niet meer. Wasmiddel gewoon in het daarvoor bestemde bakje zodat het ook de ‘leidingen’ van de wasmachine meeneemt. Wasmiddel rechtstreeks in de trommel is niet goed. Vergeet niet je wasmachine ook met een natte doek te reinigen: het deurtje, het zeepbakje (omspoelen), de rubberen rand, het filter van de wasmachine.

Ik hoop dat je wasluis kunt voorkomen en anders veel succes met de strijd tegen wasluis!

© Geschreven door Linda

Deel deze blogpost via onderstaande media. Daar doe je ons een groot plezier mee!  Of praat mee via je Facebook account. Laat hieronder simpel en snel een reactie achter.

Over Linda

Blogger, mama van 3, nog net geen 30. Naast het bloggen bezig met het starten van een webshop. Ik slaap weinig en loop over van inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>