Kamperen; durf jij het aan?

Daar gaan we dan. Bepakt en bezakt. Eén geluk, de tent staat al. Met dank aan opa en zijn grote bestelbus. Maar de weersvoorspellingen zijn niet al best. Niet dat we daar veel naar kijken, want negen van de tien keer klopt er niet veel van de verwachtingen. Sorry hoor, weermannen. Wij voelen zelf wel hoe de temperatuur is en of het regent.

Leef je uit

We gaan kamperen! Met een bijna-kleuter en een dreumes van vijftien maanden. Een erg ondernemende dreumes. Die enorm op ontdekkingstocht is, en allerlei dingen doet die vooral voor hemzelf erg gevaarlijk zijn. Zoals de stekkers uit het stopcontact trekken en die dan in zijn mond stoppen. Of aan de verkeerde kant op de Tripp Trapp klimmen zodat hij niet meer terug kan. En dat allemaal in een fractie van een seconde. Dus hoe zou dat op een camping gaan? Lekker spelen op het gras zou je toch zeggen…

Tactische zet

We zijn gearriveerd! In Limburg, op camping de Leistert in Roggel. Een leuke camping waar we twee jaar geleden ook zijn geweest. Dreumeslief was er toen nog niet. Wat is het fijn dat de tent er al staat. Nu hoeven we alleen de tassen met kleding en wat eten in de tent te leggen en op naar het zwembad. Binnen natuurlijk, want buiten regent het. We hebben samen veel plezier in het zwembad. Even nadenken hoe we logistiek handig allemaal weer aangekleed komen. Zo’n dreumes die al een beetje loopt, staat nog wel erg wankel onder de douche namelijk. Maar die is wel erg beweeglijk en glad om vast te houden. We hadden de volgende tactiek bedacht: manlief gaat eerst douchen en aankleden. Daarna ik met de kids.

Manlief neemt dan dreumesje mee om af te drogen en aan te kleden. Ik ging vervolgens met dochterlief naar de grote kleedruimte. Het klinkt heel logisch, maar geloof me, met z’n allen tegelijk douchen en aankleden in een groot familiehok is echt niet relaxed.

Muts op

De eerste nacht. De kids liggen lekker in hun slaapzakje. Wij zitten buiten. Het regent, het waait en het is koud. We laten ons niet kisten en we maken er het beste van. Totdat we gaan slapen. Wat is het ontzettend koud zeg onder ons zomerdekbedje. Midden in de nacht is dochterlief wakker en moet plassen. Brrr. Wat was ik blij met onze plasemmer. 
En ’s ochtends om 06.00 uur als de zon op komt, dan zijn beide kids klaarwakker. Want in de tent is geen zonsverduisterend gordijn. Gevolg: we zijn allen brak en chagrijnig. Behalve manlief, de bikkel, die ziet er nog wel het knusse van in, die regendruppels op de tent.

Oost, West
…
Dat hebben we dus wel onderschat. Op een camping in Nederland waar het veel regent en koud is, in een tent, met twee kleine koters. Tijd voor een break. De volgende nacht en de nacht daarna slapen we veilig in ons eigen bedje. Heerlijk warm. Dat uurtje rijden is dus een kleine moeite voor een grote beloning. Bepakt en bezakt met laarzen, extra dekens en hele goede weersverwachtingen gaan we twee dagen later weer terug naar de camping. Vanaf dan gaan we echt genieten. Al zijn de ochtenden nog wel vroeg. We kunnen ons goed vermaken met zijn vieren. We zijn vaak gaan zwemmen in het binnenbad. En ’s avonds zitten we knus in onze binnentent met het kacheltje aan. Drankje erbij en een knabbeltje. Genieten hoor.

Zinderende zomer

Tadaaaa. Het onwaarschijnlijke is na de eerste kampeerweek toch gebeurd. Het is zomer geworden in Nederland. Dus dat betekent: je tent ’s morgens uitkomen in je zomerkleertjes en de hele dag buiten zijn. Zo moet vakantie zijn! Nu hadden we net laarzen gekocht, konden we op zoek naar sandaaltjes voor dreumeslief, want die had hij nog niet. Wat een verschil in weer in twee weken… Ook deze week gaan we veel naar het binnenzwembad. Immers het zwemwater buiten is nog niet echt opgewarmd. Dochterlief vermaakt zich daar kostelijk met de glijbanen en zoonlief zit heerlijk in het kikkerbadje te spatten. Meer heb je als ouders bijna niet nodig.

Bruggetje
We stappen regelmatig even op de fiets, we hebben onze fietsen meegenomen. Ook handig als het bijna etenstijd is. Een van ons ging dan koken en de andere fietste, of wandelde, een rondje over de camping. Zo overbrug je toch een jengelmomentje. Wachtende kinderen met honger die moe zijn, daar word ik meestal niet zo vrolijk van. We worden nog echte kampeerders zo met al die handigheidjes.

Balans
Zo zijn we dus twee weken op vakantie geweest. Min twee nachten. Af en toe was het wel even afzien, met die kou en regen. En het was goed opletten geblazen met dat ontdekkertje van ons. Hij had bijna onze fietsen omver getrokken en de bestekbak omgekieperd. Hij zoekt wel snel contact bij andere kinderen en dat is prachtig om te zien, zo ontwapenend is hij dan. En ons meisje heeft heerlijk gefietst, op de weg waar ze zelf mocht fietsen. Wat heeft ze genoten van die vrijheid. Samen met haar knuffelhond ging ze steeds stukjes fietsen. Vooral vaak naar de wc. We waren nog bijna bang dat ze iets onder de leden had, maar ze vond het vooral erg interessant dat ze dit allemaal zelfstandig mocht doen. En er was natuurlijk de mini-disco. Eenmaal thuis wist ze de dansjes dan ook goed na te doen. 
Manlief en ik hebben vooral veel genoten van het plezier van onze kids. Alle avonden bij elkaar zijn en dat twee weken lang, dat was ook heel erg fijn.

Tot slot
Durf jij het ook aan, kamperen in Nederland met twee kleine kids? Denk je dan aan: extra warme slaapzakken, fietsen met kinderzitjes, speelgoed, laarzen, samen met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen, dan gaat het vast helemaal goed komen. Fijne vakantie!

© Geschreven door Petra

Deel deze blogpost via onderstaande media. Daar doe je ons een groot plezier mee!  Of praat mee via je Facebook account. Laat hieronder simpel en snel een reactie achter.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.