Man die muziek brengt…

Deel dit artikel

Wat is jouw ‘old time favorite’ film? Bij mij komt dan meteen het beeld van Meryl Streep en Robert Redford in Afrika naar boven. Prachtige romantische film over een vrouw die zich staande houdt in het koloniale Kenia, maar ook wordt bedrogen en bevangen door de liefde. Liefde voor een man, het land en haar omgeving. Zij durft risico’s te nemen en leert te begrijpen hoe ze Afrika en haar oorspronkelijke bewoners kan omarmen en zij ervaart hoe ze haar uiteindelijk in hun hart sluiten. Bij mijn ouders in de boekenkast tref ik de dvd van Out of Africa. Ik ga hem thuis nog eens rustig bekijken. Het blijkt dat ik hele stukken tekst van dialogen uit mijn hoofd ken.

Mooie weidse beelden van Afrika en een statige krachtige vrouw en haar punjab die haar volgt en bewaakt en heimelijk zielsveel van haar houdt. Een openlijk vreemdgaande man doet haar besluiten haar eigen pad op te gaan en ze sluit vriendschap met de avonturier en vrijbuiter, die haar minnaar wordt.

Deze minnaar brengt haar muziek. Hij neemt letterlijk een platenspeler en klassieke muziek mee. Als hij bij haar is dan lokt hij haar van de Afrikaanse koffieplantage met de klanken van Mozart. Zo hoort ze dat hij er weer is, terug van een safari missie of gewoon even weg in zijn eigen leven. Ze sluit hem weer in haar armen. Een minnaar is per definitie nooit van de minnares, hij is altijd ‘en route’ en op weg in zijn eigen leven. Maar zij verlangt naar zijn muziek en hij weet zich bij haar geliefd. Zij geeft hem rust, zorgzaamheid en mooie verhalen. Hij raakt er wel aan verknocht maar voelt zich ook beperkt in zijn avonturen en vrijheid, Zeker als zij de knopen aan zijn safarihemd naait.

Uiteindelijk beseft zij dat de minnaar nooit van haar zal zijn, hij hoort bij Afrika, de uitgestrekte steppen, de ondergaande zon en de wilde leeuwen. Zij heeft alleen nog maar zijn muziek. Muziek die ontroert, rust geeft en je zomaar meeneemt naar een levendige herinnering aan een onbezonnen moment van innige liefde met hem.

Het is een prachtig en ontroerend verhaal over een krachtige en sterke vrouw die haar mannetje staat in Kenia. Een ondernemende vrouw die uiteindelijk alles verliest: haar bedriegende man, de afgebrande koffieplantage en haar verongelukte minnaar, de liefde van haar leven. Met opgeheven hoofd verlaat zij Afrika en wordt schrijfster van haar eigen prachtige verhalen in Denemarken.

Mogelijk dat het een zoetsappige film is maar een film die mij na al die keren nog altijd kan ontroeren en steeds weer andere inzichten geeft, is mijn ‘ old time favorite’. En jullie?

© Geschreven door Martine

One thought on “Man die muziek brengt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *