Ontspannen kinderen

We leven in een tijd waarin onze kinderen veel activiteiten en verplichtingen hebben. Daar is niets mis mee. Maar soms wordt de grote hoeveelheid aan prikkels en indrukken een kind te veel. Het raakt vermoeid, geïrriteerd of ronduit driftig. Of misschien is je kind van zichzelf zeer energiek en heeft ie vaak een kort lontje. Ook daar is niets mis mee. Maar het is wel belangrijk dat je als ouder ook aandacht hebt voor die geprikkelde kant van je kind. Hoe laat je je kind even lekker ontspannen?

Rennen en vliegen
Aan sommige verplichtingen ontkom je niet, zoals school, en in Nederland gaan eigenlijk alle kinderen op zwemles. Andere activiteiten zijn optioneel. Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang zijn, hoe lastig soms ook, toch een keuze. Voetbaltraining, balletles, muziekschool of scouting zijn dat sowieso. En wat dacht je van zoiets eenvoudigs als afspreken met een vriendje. Deze activiteiten bieden je kind veel, zoals sociale vaardigheden, motorische ontwikkeling, culturele vorming en weerbaarheid. Maar er komt daardoor ook veel op je kind af. Zeker als hij daarbij ook geduld moet opbrengen voor het brengen en halen van broer of zus van hun activiteiten. Veel kinderen rennen en vliegen op zulke dagen met hun ouders mee van adres naar adres.

Nogmaals, met al die activiteiten is niets mis. We hebben echter vaak de neiging om als ouder van onze kinderen te verlangen dat ze ‘opschieten’, ‘niet zo dwars liggen’, ‘snel even door eten’ enzovoorts. Echte rust en ontspanning zijn er dan niet meer bij. En eigenlijk voel je je als ouder dan ook vaak schuldig over de manier waarop je de hele tijd achter je kinderen aanholt.

De kracht van stilte
Realiseer je dat de schooldag voor je kind al enorm indrukwekkend is. Hij leert allerlei nieuwe dingen, ervaart sociale interacties en moet soms teleurstellingen of juist grote verrassingen verwerken. Als je kind overblijft, is hij in de pauze dus ook nog op school met veel andere kinderen. Als hij dan rond drie uur het schoolplein op wandelt, is hij eindelijk even van al die indrukken af. Gun je kind de stilte, geef hem wat drinken, iets lekkers en zeg gewoon even niets. Zit lekker naast elkaar en zorg voor wat lichamelijk contact; op schoot zitten, arm om elkaar heen of even lekker knuffelen en aaien. Praten over de schooldag kun je toch niet forceren. En echt: er is niets mis met stilte.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je peuter op het kinderdagverblijf. Vaak haal je je kind aan het einde van de werkdag op en moeten jullie samen nog vlug langs de supermarkt en er moet direct weer gekookt worden. Als je kind dan ‘niet meewerkt’, raak je gemakkelijk geïrriteerd en je kind reageert vaak weer driftig. Terwijl hij eigenlijk aan niets anders behoefte heeft dan aan jouw bewuste aandacht. Hij heeft je de hele dag nog niet gezien. Gun je kind een paar minuten echte aandacht, en stilte.

Liever meer actie?
Ben je toch niet zo van de stilte, of sta je open voor wat leuke ontspanningsoefeningen, probeer dan eens kinderyoga oefeningen. Ze zijn eenvoudig, speels en bieden op een leuke manier ontspanning. Daarnaast bevorderen de oefeningen de aandacht voor elkaar. Je doet het samen, je raakt elkaar aan en je haalt bewust adem. Kinderyoga oefeningen kun je van internet halen, of uit boeken. Ik gebruik zelf de 50 speelkaarten van Yogakrakelingen.

Mijn eigen kinderen zijn 3 en bijna 5 en ze zijn de yoga al helemaal gewend. Ze merken echt hoe leuk het is en ze doen het graag. Het heeft ze ook geleerd om bij heftige emoties snel weer te ontspannen.Huilen, schreeuwen, hyperactief rondrennen, drammen; ook mijn kinderen kunnen dat goed. Maar door ademhalingstechnieken lukt het me om ze snel weer rustig en in het hier en nu te brengen. Hieronder geef ik een paar handige, en leuke oefeningen.

De olifant: Sta met je voeten een eindje uit elkaar en verstrengel je vingers in elkaar. Dat is je slurf. Adem in. Adem uit en buig diep voorover en schep wat water uit een beek. Adem in, veer op en sproei het water over je heen. Herhaal dat een paar keer. Stel je voor dat je je helemaal schoon wast. Alles wat je dwars zit spoel je weg.

De boom: Sta met je voeten tegen elkaar en je armen langszij. Breng je handen tegen elkaar en voor je borst. Als je stevig staat zet je je rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerbeen (een zijtak). Je ademt in en strekt je armen als takken uit elkaar en naar boven. Breng je handen boven je hoofd tegen elkaar. Probeer te blijven staan en goed door te adem. Je bent een stevige boom die niemand omver krijgt. Herhaal met het andere been.

De rots: Ga op je knieën zitten en houd je rug recht. Adem uit en buig tegelijk voorover met een rechte rug. Leg je handen plat voor je op de grond. Adem een paar keer goed in en uit. Leg uiteindelijk je armen naast je lichaam, je handen bij je voeten. Blijf zo onverzettelijk en krachtig liggen. Voel de rust en de kracht van de rots.

De kat: Ga op handen en knieën staan. Adem uit en krom je rug, breng je kin naar de borst. Als je helemaal leeg geademd bent, adem je weer in en maak je je rug hol en je kijkt omhoog. Dit herhaal je een paar keer. Je kunt er bij spinnen en miauwen. Na afloop kan de kat lekker gaan liggen rusten.

Het vliegtuig: Ga rechtop staan, voeten op heupbreedte. Adem in en zet één been een stukje naar achter, breng je handen tegen elkaar voor de borst. Adem uit en buig nu langzaam voorover, waarbij je je achterste been heft. Je bovenlijf en je been vormen nu een horizontale lijn. Adem in en breng je armen opzij. Haal rustig adem en bedenk je dat je vliegt of zweeft.

Deze oefeningen moet je vaak herhalen voor ze echt duidelijk zijn voor je kind. En oefen het spelenderwijs. Het hoeft niet meteen goed te gaan. Als je maar plezier hebt en aandacht voor elkaar. Het gaat nu eens niet om streven, maar om beleven. Zet radio en televisie uit.

Blaas de drukte weg
Lijken deze oefeningen jou nog een beetje te veel, dan heb ik in ieder geval nog een handige ontspanningstip die je meteen kunt toepassen bij drift- of huilbuien. Ga door je knieën en pak je kind rustig vast bij de armen. Vraagt hem rustig om je aan te kijken. Vraag hem dan om jou heel hard omver te blazen. Laat hem zo hard blazen als hij kan. Een kind dat moet blazen, kan niet tegelijkertijd huilen of schreeuwen. Het mag iets doen (dus je vraagt niet om op te houden) en het brengt zijn ademhaling meteen tot rust. Als jij dan zogenaamd omvalt, heb je waarschijnlijk ook snel weer een lachje. Of je doet of je de boosheid of het verdriet in een grote ballon blaast en die laat je vliegen. Weg met de boosheid of het verdriet. Probeer het maar eens, het werkt!

© Geschreven door Judith

Wil jij dat anderen deze blog ook lezen? Deel het met de rest van de wereld via onderstaande icons.
Klik en plaats!

 

Judith

k ben Judith, mama van Siem (07) en Femke (09), getrouwd met Lars. Ik ben Marketing/Communicatiemedewerker bij DOK6 Theater in Panningen. Daarnaast ben ik freelance tekstschrijver, redacteur en ik help mensen met hun taalvragen (TaalJuWeel). Ik doe aan yoga, dansen, wandelen en ik lees graag.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.