Kerstmis

Titel: Kerstmis
Schrijver en illustrator: Dick Bruna
ISBN: 9789073991910
Uitgeverij: mercis publishing-amsterdam
Soort boek: Kinderboek over Kerstmis

Hendrik Magdelanus Bruna (1927) is bij het grote publiek wereldwijd bekend van de boekjes over Nijntje. Hij is geboren in Utrecht en woont en werkt hier nog steeds. Hij begon in 1940 met tekenen en illustreerde onder andere de boeken uit de Zwarte Beertjes reeks. Later werd hij ook bekend als geestelijk vader van het hondje Snuffie, Eegje egel, Lotje, Gobe, Betje big, Boris en Barbara en natuurlijk Nijntje.

De stijl van Dick Bruna is eenvoudig en direct. De tekeningen zijn ingekleurd met primaire kleuren en de mengkleuren bruin en blauw. Dick Bruna wil graag dat zijn plaatjes in één oogopslag duidelijk zijn. De tekst moet kort en treffend zijn en de plaatjes aanvullend. Naast de 120 prentenboeken illustreerde hij ook 1200 boekomslagen, kaarten en prenten.

Verhaal: 


Op kinderlijk eenvoudige wijze wordt het kerstverhaal verteld. Deze wijze kennen we allemaal van Dick Bruna. Op de rechterpagina staan de eenvoudige tekeningen en links staat de tekst. Achtergronden of moeilijke woorden worden niet uitgelegd, zoals “mirre”. Toch vind ik het wel een eerste kennismaking met het hoe en waarom van het kerstfeest voor mijn peuter van 3. Vorig jaar was ze 2,5 en toen vond ze met name de DVD erg leuk. Vooral het stukje wanneer de engeltjes komen. Wij hebben namelijk de uitgave met DVD erbij. Ik heb dit niet meer kunnen terugvinden in de webwinkels helaas.Via deze link kun je de tekst van het verhaal lezen.

Uiterlijk:
De tekeningen zijn heel herkenbaar en duidelijk. Dat is typisch Dick Bruna. Ze spreken echt aan.

Geschikt voor:
Peuters/kleuters

Mijn mening:
Een mooi kerstverhaal voor jonge kinderen. Het geeft een verklaring voor al die kerststallen overal. En voor de reden van kerstmis vieren: de verjaardag van Jezus. Nu voeden wij onze kinderen niet per se op met Jezus en naar de kerk gaan. Toch vind ik dit wel een stukje achtergrond die ik mee wil geven.

Meer over de schrijver:
Startpagina Dick Bruna

Noot redactie: de bijbehorende kerststal van Dick Bruna is ook erg leuk!

© Geschreven door Petra K.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.